maanantai 3. joulukuuta 2012

Adventtikirkkomietteitä

Kävin eilen adventtikirkossa. Jostain syystä jäin miettimään tuota kirkossa käyntiä. Sinänsä siinä ei ole mitään ihmeellistä, että kävin kirkossa. Käyn messuissa silloin tällöin, mutta vältän yleensä erityisiä 'ruuhkapyhiä', jollainen ensimmäisen adventtisunnuntain kirkko on. Vaikka en erityisemmin pidä sunnuntaijumalanpalvelusten jäykistä kaavoista ja urkumusiikkikaan ei erityisemmin sykähdytä, kuitenkin virsien sanat, rukoukset ja varsinkin ehtoollinen koskettavat minua. Olen sitä mieltä, että missä Jumalan sanaa on esillä, siellä hänen henkensä myös voi koskettaa ja puhutella sisimpäämme.

En harrasta kristinuskoa, teologiaa, oppikysymyksiä tai pidä yllä erityisiä uskonnollisia tapoja. Vierastan ja suorastaan ahdistun kaikesta muodollisesta ja kaavamaisesta. Mutta koska olen saanut kasvaa kristinuskoon ja oppia tuntemaan elävän Jumalan henkilökohtaisesti, sisimpäni kaipaa jatkuvasti ravintoa ja yhteyttä uskoni antajaan ja ylläpitäjään.

Adventtimessussa laulettiin 'Hoosianna'-virsi. Hoosianna tarkoittaa 'auta', 'pelasta'. Minulle jäi mieleen, kun pappi saarnassa kertoi, miten tuossa yli 500 vuotta vanhassa kirkossa ovat monet sukupolvet ennen meitä laulaneet samaa virttä ja mielessään huokailleet elämän vaikeuksiensa keskellä: Herra auta, pelasta. En tiedä kuinka moni nykyisin adventtikirkossa kävijöistä sydämestään rukoilee, että 'auta', 'pelasta'. Jotenkin tuntuu, että varsinkin täällä länsimaisessa niinsanotussa hyvinvointikulttuurissa ihmiset eivät kaipaa apua, omin avuinkin pärjää mainiosti. Rahalla saa kaiken. Siksi varmaan monissa köyhemmissä maissa uskonnot ja kristinuskokin menestyy niin hyvin. Elämään etsitään lohtua, pelastusta.

Vaikka elämäni on suht hyvällä mallillaan, mielelläni turvaan sen Luojani käsiin. Oma viisauteni elämäni suhteen on rajallinen ja itse en voi itseäni teoillani tai millään muullakaan pelastaa. Uskoni ei ole tunteista ja kokemuksista riippuvainen, tiedän, että Jumala on hyvä ja voimallinen, tuntui minusta miltä hyvänsä. Kuitenkin ehtoollishetki usein herkistää. Siinä hetkessä on Pyhä Henki erityisesti läsnä rakkaudessaan, niin koen.

Nämä virren nro 2 sanat myös tuntuivat läheisiltä:

Autuas kansa, kaupunki,
kun Jeesus saapuu Herraksi.
On siellä rauha, rakkaus
ja uusi toivo, uskallus.
Hän tullessansa armon tuo
ja avun neuvoillansa suo.
Nyt olkoon kiitos Jeesuksen,
hän saapuu luokse syntisen.

Käy Herra Jeesus, luokseni,
tee sydämeeni majasi.
Se täytä, Jeesus armolla
ja asu aina minussa.
Taivaaseen minut johdata,
luonasi anna riemuita...

Virsi on tehty 1600-luvulla. On hienoa ajatella, että voin jakaa uskoni ajatukset täysin jo silloin eläneiden ihmisten kanssa. Onneksi on kirkot ja messut ja mahdollisuus mennä niihin kuulemaan hyvää ilosanomaa ja laulamaan kiitosta Jumalalle. Siellä voin kohdata Jumalan, messun jäykistä kuvioista huolimatta.

2 kommenttia:

  1. Hei Trina:)

    Minä olen ajatellut paljon viime aikoina sitä missä Suomi menee juuri tällä hetkellä. Täällä tarvitaan nyt jos koskaan suurta herätystä ja uskon Hilja Aaltosen sanoihin, että herätys on tulossa.Niin paljon surua kantavat ihmiset sisällään, ahdistusta, yksinäisyyttä ja köyhyys lisääntyy koko ajan...Kristinusko on vähentynyt ihan pelottavissa määrin. Ihmiset ovat ateisteja tai uskovat itämaisiin oppeihin tai Jumalaan, mutta eivät ymmärrä Jeesuksen merkitystä ja me olemme Suomessa, evankelis-luterilaisessa maassa:( Joskus ihan oikeasti ahdistun. Suurin osa ympärilläni olevista ihmisistä eivät usko Jeesukseen, mutta rukoilen, rukoilen sinnikäästi, että joku kaunis päivä Jeesus kohtaa heidänkin sydämensä. Talous menee koko ajan enemmän ja enemmän alaspäin ja ihmiset peloissaan puhuvat ja lohduttaakseen itseään, vain siitä, että on lama, kyllä näitä on ollut. Minä en enää ajattele noin, nyt on menossa paljon suurempaa...
    Joulu tulee, mutta kuinka moni ihan oikeasti ajattelee ollenkaan enää mitä joulu merkitsee? Puhutaan vain enää sanasta joulu ja koristelaaan koti buddha patsain, kuten olen josaain sisustuslehdessä nähnyt..? Minäkin myönnän, että olen huono kirkossa kävijä, vaikka rakastan sitä tunnelmaa siellä. TV7 ja radio dei ovat enemmän olleet seurakuntani, mutta uskon, että lötydän myös ihan oikean seurakuntayhteyden, minäkin:) Sinulle toivotan nyt oikein tunnelmallista joulun aikaa ja riemukasta Vaphatajamme syntymäjuhlaa!♥

    Nainen vm69 Pirkanmaalta

    VastaaPoista
  2. Kiitos sinulle kun jaoit ajatuksiasi sieltä Pirkanmaalta :) Olen samaa mieltä kanssasi siitä mitä kirjoitat. Minua on viimeaikoina myös erityisesti ahdistanut tämä suuntaus mihin maailma on menossa. Se ahdistus on lisännyt vain sitä, että kaipaan yhä enemmän läheistä suhdetta Jumalaan. Sanotaanhan Raamatussakin, että maailmassa teillä on ahdistus, mutta minä olen voittanut maailman. Jätetään elämämme, läheistemme elämä ja koko kansamme, Eurooppa ja maailma Jumalan käsiin. Hänessä on turva myös laman aikana ja tulevaisuudenpelossa. Ollaan aidosti sitä mitä olemme, kylvetään rakkautta ja armoa. Muissa uskonnoissa pitää ponnistella omin voimin kohti vapautusta, mutta meillä on usko, jossa kaikki on valmiiksi tehty, suoritettu puolestamme. Jeesus oikeasti antaa vapauden. Ihmiset luulevat, että kristinusko on jotain negatiivista, kun puhutaan synnistä ja Jeesuksesta, mutta sehän on aivan päinvastoin: ilosanoma. Jeesus on voittanut ristinkuolemallaan kaiken synnin, sairauden, pimeyden voimat ja vallat. Vihollinen koettaa valheillaan uskotella, että ei ole mitään eroa eri uskontojen kanssa tai sillä mihin uskoo. Jeesus on kuitenkin ainoa tie Jumalan luo ja tätä yhteyttä jokainen ihminen sisimmässään kaipaa, vaikka usein tiedostamattaan. Jumala on luonut jokaisen ihmisen sisälle kaipuun hänen yhteyteen. Sillä jokainen ihminen on Jumalan kuva, hänen luomansa. Hän kaipaa jokaista ihmistä omakseen suurella rakkaudella. Hän haluaa hoitaa, parantaa, antaa sisimpään uuden hengen.

    Minullakaan ei ole varsinaista seurakuntayhteyttä, seuraan myös kristillistä mediaa jonkin verran. Raamatun sana on kuitenkin se tärkein, jossa Jumala puhuu ja vaikuttaa.

    Toivotan sinulle iloa, onnea ja rakkautta adventin aikaan, Jouluun ja koko elämääsi.

    VastaaPoista