tiistai 18. lokakuuta 2016

Pari kirjaa

Pepi Reinikainen, Elämässä eteenpäin (2014)

Kiinnostuin kirjasta, koska siinä käsitellään ihmisen elämää kokonaisuutena, elämänkaaren näkökulmasta, siitä miten erilaisilla elämänkokemuksilla ja -vaiheilla voi olla merkitystä siihen miten kokee asioita. Jotenkin, kun aloin lukemaan kirjaa, en peilannut sitä aluksi itseni kautta ollenkaan. Uhriutuminen kuulosti termiltä, joka ei koske minua, vaan enemmänkin esim. edellisiä sukupolvia. Jossain vaiheessa kuitenkin aloin myös miettiä omia elämänvaiheita. Oikeastaan edellisten sukupolvien miettiminen ei ollut ollenkaan väärä ajatus, sillä kirjassa kävi ilmi, että usein asiat ikäänkuin periytyvät sukupolvelta toiselle ilman, että tiedostamme sitä.

Kirjassa oli paljon ennaltaan tuttuja asioita, mutta jotain mietittävääkin tarttui mukaankin. Jäin pohtimaan ajatusta niin sanotuista viisaista ihmisistä, tai mentoreista, ihmisistä, joilla on elämänviisautta ja taitoa tukea toisia ihmisiä elämänkysymyksissä. Tällaisia ihmisiä on Reinikaisen mukaan ollut ennen enemmän kuin nykyään. Myönnän, että tällaisten viisaiden ihmisiten tukea olisin itsekkin kaivannut usein elämäni varrella. Vanhempien ihmisten ja jopa auttamisen ammattilaisten puolelta olen valitettavasti kokenut enemmän syyttämistä ja vaatimuksia kuin ymmärtämystä.

Luin kirjan aika pitkän ajan kuluessa, osissa, palaten siihen pitkien taukojen jälkeen ja hiukan pomppien muutamien sivujen yli. Luulen, että kirjan voisi lukea joskus uudelleen.

Janna Satri, sisäinen lepatus (2014)

Tämä kirja käsittelee erityisherkkyyttä, jota en nyt tässä avaa enempää. Erityisherkkyydestä löytyy googlettamalla paljon tietoa, jos joku haluaa tietää mitä termi pitää sisällään. Kirjassa käsitellään paljon samoja asioita kuin Elaine Aronin kirjoissa, mutta tykkäsin silti, että kirja oli hyvä lukea. Suomalaisia kirjoja erityisherkkyydestä ei paljon ole, joten tartuin mielenkiinnolla tähän teokseen ja lämpimästi voinkin suositella sitä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Moni asia avautui uudella tavalla ja ymmärrys itseä ja muita erityisherkkiä kohtaan syveni ja laajeni kirjaa lukiessa.

Vinkiksi vielä tähän loppuun LINKKI Salme Blomsterin kaksiosaiseen ohjelmaan, jossa käsitellään erityisherkkyyttä.

3 kommenttia:

  1. Nuo voisivat olla minullekin mielenkiintoista luettavaa.

    VastaaPoista
  2. Kiva lukea sinultakin kirjasuosituksia. Itsekin olen lukenut sen Sisäisen lepatuksen ja pidin siitä enemmän kuin Elaine Aronista, vai olisiko vain niin, että Aronin kirjojen lukemisesta on niin pitkä aika, etten oikein muista... En muista kenen kirja tämä on, mutta minulla on hyllyssä Making Work Work for a Highly Sensitive Person tai jotain sinne päin, siihen ainakin olin pettynyt, koska ei se itselleni antanut mitään käytännön apua sille rintamalle.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä.
    Erityisherkkyys onkin tuttua lapsuudesta asti -tosin vasta nyt vanhemmalla iällä on selvinnyt miksi olen tällainen kuin olen, -herkkä olen tiennyt aina olevani, mutta kun löysin tietoa erityisherkkyydestä, niin huomasin etten olekkaan "outo" enkä ainoa!
    Kun jossakin vaiheessa jaksaisin keskittyä lukemiseen niin näitä olisi mielenkiintoista lukea.

    VastaaPoista